W programie imprezy znalazł się konkurs kulinarny kucharzy zawodowych i uczniów szkół gastronomicznych na zakąskę ciepłą lub zimną z pstrąga, prezentacja wykorzystania pieców konwekcyjno-parowych, a dla najmłodszych gości festiwalu organizatorzy przewidzieli malowanie twarzy przez mobilny salon kosmetyczny Kobieteria.
W części artystycznej wystąpi zespół Texas. Pokaz kulinarny odbędzie się na specjalnie przygotowanej pływającej platformie złożonej z łodzi flisackich, które przygotują profesjonaliści i uczniowie szkół gastronomicznych.
- Jesteśmy młodym stowarzyszeniem, staramy się robić coś dla przybliżenia konsumentom trochę zapomnianego pstrąga, który w tej części kraju jest pod dostatkiem i może się znaleźć w jadłospisie jako produkt regionalny. Na pstrąga jest wiele przepisów. Chcemy zainteresować młodych adeptów gastronomii i kucharzy profesjonalnych różnorodnymi sposobami przyrządzanie tej ryby. Smażenie jej w pełnym tłuszczu, jak najczęściej podaje wiele punktów gastronomicznych, to nie jedyny przepis - mówi Marcin Polus, prezes SMKiC.
Wielkiemu gotowani patronuje "Gazeta Krakowska".
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?