Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pieniny: Kucharze zjeżdżają do Sromowiec

Stanisław Radwan
Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników i Stowarzyszenie Flisaków Pienińskich zapraszają na pierwszy Festiwal Kulinarny "Smak pstrąga w Pieninach", który rozpocznie się 18 września o godzinie 12.30 pod Trzema Koronami w Sromowcach Niżnych.

W programie imprezy znalazł się konkurs kulinarny kucharzy zawodowych i uczniów szkół gastronomicznych na zakąskę ciepłą lub zimną z pstrąga, prezentacja wykorzystania pieców konwekcyjno-parowych, a dla najmłodszych gości festiwalu organizatorzy przewidzieli malowanie twarzy przez mobilny salon kosmetyczny Kobieteria.

W części artystycznej wystąpi zespół Texas. Pokaz kulinarny odbędzie się na specjalnie przygotowanej pływającej platformie złożonej z łodzi flisackich, które przygotują profesjonaliści i uczniowie szkół gastronomicznych.

- Jesteśmy młodym stowarzyszeniem, staramy się robić coś dla przybliżenia konsumentom trochę zapomnianego pstrąga, który w tej części kraju jest pod dostatkiem i może się znaleźć w jadłospisie jako produkt regionalny. Na pstrąga jest wiele przepisów. Chcemy zainteresować młodych adeptów gastronomii i kucharzy profesjonalnych różnorodnymi sposobami przyrządzanie tej ryby. Smażenie jej w pełnym tłuszczu, jak najczęściej podaje wiele punktów gastronomicznych, to nie jedyny przepis - mówi Marcin Polus, prezes SMKiC.
Wielkiemu gotowani patronuje "Gazeta Krakowska".

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rabka.naszemiasto.pl Nasze Miasto