MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pizzerie, do których warto się wybrać w Rabce-Zdroju. To są polecane miejsca w lipcu 2024

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze pizzerie w Rabce-Zdroju
Najlepsze pizzerie w Rabce-Zdroju bernardbodo
Zobacz gdzie dostaniesz najlepszą pizzę w Rabce-Zdroju. To niewątpliwie przysmak lubiany na całym świecie. Prawdopodobnie każdy choć raz w życiu jej spróbował, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia. Sprawdź, jakie rodzaje możesz znaleźć w pizzeriach w Rabce-Zdroju. Przejdź do katalogu firm i dowiedz się gdzie dostaniesz swoją ulubioną.

Jakie rodzaje pizzy możesz dostać w pizzeriach w Rabce-Zdroju?

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska wykonywa jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Proces dojrzewania rozciąga się na przestrzeni od 24 do 48 godzin. Do jego wyrobienia używa się niewielkiej ilości drożdży, mąki, wody. Placki formuje się w taki sposób, żeby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, przez co po wypieku stają się one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania należy pamiętać, by ciasto nie było grubsze niż 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.

Dodatki, jakie na niej spotkamy to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. Jako dopełnienie smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.

Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Rabce-Zdroju. Wart uwagi jest fakt, że wpisano ten rodzaj pizzy na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.

To warto wiedzieć

Pizza sycylijska

Pizza sycylijska występuje w postaci puszystego, wyrośniętego placka. Na początku był to posiłek stworzony dla robotników. Na ogół nie znajdziemy na niej sosu pomidorowego, choć czasami jest on dodawany. Dodatkami do niej są: karczochy, cebula, filety z sardeli, pesto, ser, oregano, które są zapiekane w cieście. Sprawdź w katalogu firm, które pizzerie w Rabce-Zdroju ją serwują.

Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Rabce-Zdroju? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Rabce-Zdroju

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Pizza i jej historia

Historia pizzy ma swoje początki w Neapolu i sięga XVIII wieku. W tamtych czasach powstały pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, a ten spopularyzował je jeszcze bardziej. Jego następca wprowadził przysmak na dwór.

Zgodnie z legendą pizza Margherita pochodzi od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni przyrządził jej nowe danie, pizzę z mozzarellą. Spodobała się królowej i od tej pory tak zaczęto ją nazywać.

Popularność tego posiłku obecna była jedynie w granicach Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria została otwarta w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch do mody pizza wkroczyła dopiero po drugiej wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przybył do nas pomysł powstania pierwszej pizzerii w Polsce.

W dzisiejszych czasach to jedno z popularniejszych miejsc, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Rabce-Zdroju. Jeśli nie, to wybierz z katalogu jedną z nich i przekonaj się, czy warto polecić ją innym.

Okazje
od 7 lat
Wideo

Smażona cukinia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na rabka.naszemiasto.pl Nasze Miasto