MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
9 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten region Polski słynie przede wszystkim ze słodkich dań...
fot. 123rf/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Śląsk

Ten region Polski słynie przede wszystkim ze słodkich dań wigilijnych. Nawet tradycyjna wigilijna zupa, czyli moczka, przygotowywana jest z piernika oraz bakalii. Dawniej jadano także siemieniotkę, czyli zupę z nasion konopi, do której dodawało się kaszę lub grzanki. Poza tym na wigilijnym stole stawiano makówki (z maku, bułki, mleka, miodu i bakalii), babówki (babki drożdżowe z bakaliami) oraz jaglankę z suszonymi śliwkami.
Zobacz, jak przygotować makówki.

Zobacz również

„Mars Express. Świat, który nadejdzie” w lipcu w kinie Agrafka

„Mars Express. Świat, który nadejdzie” w lipcu w kinie Agrafka

Dwóch pijanych o poranku

NOWE
Dwóch pijanych o poranku

Polecamy

Uważaj! Ten przysmak dla psa może go zabić albo skrócić jego życie

HIT DNIA
Uważaj! Ten przysmak dla psa może go zabić albo skrócić jego życie

9 wskazówek, jak ochłodzić psa w gorący dzień. Stosuje je, a twój pupil będzie zdrowy

O TYM SIĘ MÓWI
9 wskazówek, jak ochłodzić psa w gorący dzień. Stosuje je, a twój pupil będzie zdrowy

Masz raka i co dalej? Skorzystaj z darmowej pomocy

Masz raka i co dalej? Skorzystaj z darmowej pomocy