MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W wielu małopolskich domach nie ma wigilii bez żuru z...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Małopolska

W wielu małopolskich domach nie ma wigilii bez żuru z grzybami, który jest postną wersją znanego szerzej wielkanocnego żurku z białą kiełbasą i jajkiem. Jada się także gotowany groch, również z dodatkiem kapusty. Wyjątkowym specjałem, który pochodzi z Kresów, jest natomiast słodka zupa migdałowa, którą gotuje się na mleku i ryżu, z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Zobacz, jak zrobić zupę migdałową.

Zobacz również

W gminie Oświęcim wiedzą, że warto inwestować w młodych sportowców. ZDJĘCIA

W gminie Oświęcim wiedzą, że warto inwestować w młodych sportowców. ZDJĘCIA

Dni Siemiatycz 2024. Największe hity Maleńczuka, kabaret i taniec

Dni Siemiatycz 2024. Największe hity Maleńczuka, kabaret i taniec

Polecamy

Ospa w natarciu. WHO: nowy szczep jest „niezwykle niepokojący”

Ospa w natarciu. WHO: nowy szczep jest „niezwykle niepokojący”

Najprostszy dżem z brzoskwiń na zimę. Tani, smaczny i niezawodny

Najprostszy dżem z brzoskwiń na zimę. Tani, smaczny i niezawodny

Zimą wyjadam tę sałatkę prosto ze słoika. Najlepsza do mięsa zamiast surówki

Zimą wyjadam tę sałatkę prosto ze słoika. Najlepsza do mięsa zamiast surówki