MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wyśmienita zupa pomidorowa z passaty. Dodaję do niej dwa zaskakujące składniki. Dzięki nim jest kremowa, wyrazista i bardzo aromatyczna

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zupa pomidorowa z passaty jest prosta do przygotowania, gęsta i kremowa
Zupa pomidorowa z passaty jest prosta do przygotowania, gęsta i kremowa 123rf/dolga777/zdjęcie ilustracyjne
Zupa pomidorowa z passaty jest gęsta i bardzo aromatyczna. To jeden z najprostszych przepisów na zupę pomidorową. Wystarczy połączyć i podgrzać kilka składników. Dodaję do mojej zupy dwa dość nietypowe produkty, dzięki którym staje się ona niezwykle kremowa i wyrazista w smaku. To zupełnie inna zupa pomidorowa niż te, które znasz. Smakuje wybornie, jest bardzo łatwa do zrobienia i zaskakująco pyszna.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na inną niż zwykle zupę pomidorową. Robię ją z passaty, czyli przecieru pomidorowego. Dzięki temu jest gęsta, a także bardzo aromatyczna, ponieważ dodaję jeszcze dwa dość nietypowe składniki. Pierwszy z nich to serek śmietankowy – taki, jakim zwykle smarujesz kanapki. Sprawia on, że zupa pomidorowa jest bardziej kremowa i delikatna. Z kolei dodatek octu balsamicznego podkreśla smak pomidorów i nadaje zupie niezwykłej wyrazistości. Sama byłam zaskoczona, kiedy pierwszy raz jadłam zupę pomidorową z passaty właśnie z tymi dodatkami. Serek śmietankowy i ocet balsamiczny zwykle nie kojarzą nam się z zupą pomidorową. Spróbuj jednak tego połączenia, a przekonasz się, że jest fantastyczne w smaku.

Zupa pomidorowa z passaty – prosty przepis na zupę pomidorową

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 ml passaty pomidorowej lub przecieru,

  • 200 ml bulionu,

  • szalotka,

  • czosnek,

  • 3 łyżki serka śmietankowego,

  • 3 łyżki octu balsamicznego,

  • sól, pieprz,

  • świeża bazylia,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Jak zrobić zupę pomidorową z passaty?

  1. Szalotkę i czosnek obrałam oraz posiekałam.

  2. W garnku z grubym dnem rozgrzałam oliwę, wrzuciłam cebulę, czosnek i chwilę smażyłam, ale nie rumieniłam.

  3. Wlałam passatę i gotowałam ok. 5 minut, po czym wlałam bulion. Wymieszałam całość i gotowałam na małym ogniu jeszcze 5 minut.

  4. Dodałam do zupy serek śmietankowy i wymieszałam. Następnie dodałam ocet balsamiczny, doprawiłam solą i pieprzem.

  5. Przelałam zupę na talerze, skropiłam oliwą i odrobiną octu, a na koniec udekorowałam listkami bazylii.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wyśmienita zupa pomidorowa z passaty. Dodaję do niej dwa zaskakujące składniki. Dzięki nim jest kremowa, wyrazista i bardzo aromatyczna - Strona Kuchni

Wróć na rabka.naszemiasto.pl Nasze Miasto