MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Domowy paprykarz Agnieszki Delkowskiej...
fot. Paweł Epler

Smaki dzieciństwa. TOP 10 dań z dzieciństwa naszych Czytelników [PRZEPISY]

Domowy paprykarz Agnieszki Delkowskiej

Składniki
2 wędzone makrele
2 szklanki ugotowanego ryżu
4 duże, obrane i wypestkowane pomidory
2 szalotki drobno pokrojone
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczkę słodkiej papryki
1 starta marchewka
szklanka dobrej jakości pulpy pomidorowej
2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
łyżka masła

Wykonanie
Przygotowanie paprykarza jest banalnie proste. Na rozgrzane masło wrzucić marchewkę, szalotkę oraz czosnek i lekko przesmażyć. Dodać koncentrat i podgrzewać dwie minuty, ciągle mieszając, żeby się lekko ogrzał i trochę karmelizował. Dorzucić pomidory i pulpę. Ogrzać i pozwolić, żeby lekko zgęstniało i odparowało. Odstawić do ostygnięcia. Makrele obrać ze skóry i ości, wrzucić do malaksera i lekko zmiksować. Rybę wymieszać z ryżem i przestudzoną masą pomidorową. Doprawić solą, papryką, pieprzem, chilli i dymką.

Zobacz również

Trener Polaków Robert Kalaber: - To był nasz najlepszy mecz

Trener Polaków Robert Kalaber: - To był nasz najlepszy mecz

Pogoń obiektem drwin. To o Pucharze Polski zaśpiewali jej kibice Stali

Pogoń obiektem drwin. To o Pucharze Polski zaśpiewali jej kibice Stali

Polecamy

Noc Kupały 2024. Kiedy odbędzie się święto magii i ognia?

Noc Kupały 2024. Kiedy odbędzie się święto magii i ognia?

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji

Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę