Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kupujesz oscypki na straganie? Na to trzeba zwrócić uwagę! Zwłaszcza w gorące dni

Łukasz Bobek
Łukasz Bobek
Na Krupówkach są stoiska, które dostosowały się do przepisów. Sery przetrzymują w lodówkach.
Na Krupówkach są stoiska, które dostosowały się do przepisów. Sery przetrzymują w lodówkach. Marcin Szkodziński
Sprzedawcy oscypków z Krupówek mają obowiązek przetrzymywać w upalne dni swój towar w chłodnym miejscu. Urzędnicy apelują do turystów kupujących sery, by zwracali na to uwagę. Bo w gorące dni góralskie sery mogą się psuć. Sanepid regularnie prowadzi kontrole. Od maja przeprowadzono już 17 kontroli.

Zakopiańska Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna wystosowała apel do turystów wypoczywających w Zakopanem, by uważali przy robieniu zakupów regionalnych serów.

- Kupując sery regionalne m.in.: serki krowie, serki owcze, korbacze należy pamiętać, że są to produkty łatwo psujące się, które wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych – informuje zakopiański Sanepid. - Sery regionalne oraz przetwory owocowe i warzywne w butelkach i słoikach nie należy przechowywać w miejscu nasłonecznionym, gdyż wpływa to negatywnie na ich jakość.

Beata Trojańska, szefowa zakopiańskiego sanepidu, zaznacza, że zgodnie z przepisami sprzedawcy serów regionalnych mają obowiązek przechowywania produktów w lodówkach. - Ustawa o żywności i żywieniu wskazuje, że podmioty, które prowadzą sprzedaż produktów na stoiskach wolnostojących muszą zapewnić urządzenia chłodnicze do przechowywania przetworów mlecznych, czyli serków, korbaczy – mówi Beata Trojańska.

Sanepid od początku wakacji prowadzi kontrole tam, gdzie tych serów sprzedawanych jest najwięcej – m.in. na Krupówkach, czy na targu pod Gubałówkę. - Wskazujemy nieprawidłowości, nakładamy mandaty. Sprzedawcy muszą się do tego dostosować – mówi szefowa sanepid. I dodaje, że na terenie Zakopanego są osoby, które dostosowały się do przepisów, inne robią to po upomnieniu. Ale są i oporni, których trzeba kilkukrotnie przekonywać.

Jak informuje zakopiański Sanepid, od początku maja przeprowadzono już 17 kontroli na stoiskach na Krupówkach. - W toku sześciu kontroli stwierdzono nieprawidłowości, w tym w zakresie sposobu przechowywania serów (bez lady chłodniczej), braku dokumentacji pochodzenia oferowanych do sprzedaży przetworów oraz nie spełnienia obowiązku znakowania środków spożywczych oraz serów. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zakopanem nałożył trzy mandaty karne, a Małopolski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny wymierzył sześć administracyjnych kar pieniężnych - informuje Sanepid.

Tymczasem na Krupówkach, na stoiskach dzierżawionych od Zakopiańskiego Centrum Kultury - zgodnie z umowami podpisanymi przez dzierżawców - powinny być lady chłodnicze. Wielu sprzedawców jednak ich nie używa, bo mają problem z podłączeniem urządzenia do prądu. - Prądu bardzo często nie ma. Wybija korki i nie ma. I na co nam te lady jak nie działają. Poza tym jest to duże utrapienie dla nas. Taka lada wazy kilkadziesiąt kilogramów. Tymczasem każdego dnia musimy usuwać stoiska z Krupówek. Musimy to dźwigać. Ja sama nie jestem w stanie tego zrobić - mówi pani Maria, jedna ze sprzedawczyń.

Dlatego stosują tzw. przenośne lodówki turystyczne z wkładami.

Sanepid zapowiada, że kontrole będą cały czas prowadzone. Turyści niezależnie od tego powinni baczniej przyglądać się towarowi, który próbują zakupić.

od 12 lat
Wideo

Niedzielne uroczystości odpustowe ku czci św. Wojciecha w Gnieźnie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kupujesz oscypki na straganie? Na to trzeba zwrócić uwagę! Zwłaszcza w gorące dni - Gazeta Krakowska

Wróć na rabka.naszemiasto.pl Nasze Miasto