Grzybobranie 2023. Uwaga! To najbardziej trujące grzyby w Polsce. Sprawdź, które z nich nigdy nie powinny znaleźć się w twoim koszyku
Muchomor sromotnikowy
Muchomor sromotnikowy zwany również zielonawym to jeden z najbardziej trujących grzybów. Jest to gatunek pospolity, który spotkać można na terenie całej Polski, zarówno w lasach liściastych jak i mieszanych. Najczęściej można go spotkać pod dębami.
Zawarta w nim fallotoksyna i amatoksyna są trujące. Zatrucie nimi prowadzi do nieodwracalnych uszkodzeń wątroby, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci. Jednym grzybem w sosie może zatruć się cała rodzina!
Objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym pojawiają się z opóźnieniem. Mogą wystąpić nawet do 24 godz. po jego spożyciu.
Grzyba można pomylić z jadalną: gąska zieloną, czubajką kanią czy też gołąbkiem zielonawym.
Jego nazwa wynika z koloru kapelusza grzyba, który jest zielonoseledynowy. Charakterystyczne dla tego grzyba jest to, że wyrasta z tak zwanego czarciego jaja, które pęka. Cechą charakterystyczną wszystkich muchomorów jest to, że pierścień, który znajduje się na trzonie jest do nich przyrośnięty.