MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szybka przekąska - pizzeriny z pomidorami i bazylią...
fot. Katarzyna Jaworek

Andrzejki 2023. TOP 10 przekąsek na imprezę andrzejkową [PRZEPISY]

Szybka przekąska - pizzeriny z pomidorami i bazylią Katarzyny Jaworek

Składniki na ciasto

20 g świeżych drożdży
150 ml letniej wody
1,5 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju

Dodatkowo

3 pomidory
3 cebule
50 g sera żółtego
1/2 łyżki suszonej bazylii
sól
pieprz
oliwa do smażenia

Wykonanie
W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone drożdże, sól oraz olej. Wyrabiać ciasto około 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Pomidory pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 5mm. Nożem pokroić ciasto na romby. Kawałki ciasta ułożyć na blaszce. Na ciasto nałożyć porcję cebuli, plasterki pomidora oraz starty ser. Wierzch oprószyć solą, pieprzem i bazylią.
Piec około 20 minut w temperaturze 210 stopni.

Zobacz również

Paraliż komunikacyjny w centrum Kielc. Policja wkroczyła do akcji [ZDJĘCIA]

Paraliż komunikacyjny w centrum Kielc. Policja wkroczyła do akcji [ZDJĘCIA]

Zostali ekoekspertami i dostali czerwone pelargonie!

Zostali ekoekspertami i dostali czerwone pelargonie!

Polecamy

Noc Kupały 2024. Kiedy odbędzie się święto magii i ognia?

Noc Kupały 2024. Kiedy odbędzie się święto magii i ognia?

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę